2025. március 15., szombat

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 

2.5dkg élesztő v. egy csomag szárított élesztő

1csipet cukor

3 cl tej

600g liszt (ha felét teljes kiőrlésű lisztből csinálom, akkor ahhoz adok 12 g búzasikért)

250 g vaj (30 g-ot félreteszünk a kenéshez)

20 g só

egy pohár natúr joghurt

1 tojás+1 a tetejére

50 g sajt

50 g parmezán

Az élesztőt a cukros tejben elmorzsolom, a tetejére szórok 2 teáskanál lisztet, felfuttatom.

A liszthez hozzáadom a sót, majd a felfutott élesztővel, a joghurttal és 1 tojással dagasztani kezdem. Pár perc után hozzáadom a reszelt sajtot és magasabb fokozaton, 3-4 perc alatt készre dagasztom, majd 50 percet pihentetjük.

Kinyújtom a megkelt tésztát. A maradék vajat megolvasztom, lekenem vele, majd megszórom reszelt parmezánnal. A hosszúkás téglalap felső harmadát ráhajtom, amit vajjal megkenek, majd az alsó harmadát is ugyanígy ráhajtom, majd kétoldalról behajtva 15 percet pihentetem. Pihenés után kiszaggatom, majd a pogácsák tetejét átkenem a felvert tojással, megszórom parmezánnal, majd 30 percet pihentetem. Addig felmelegítem a sütőt. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések: