2025. március 24., hétfő

Pisztáciás kovászos kalács

Hozzávalók:
150g édes kovász (az anyakovászból este kiveszek 40 g-ot, és megetetem 80 g liszttel, 40 g tejjel, és egy evőkanálnyi mézet adok hozzá, reggelig állni hagyom)
280 g tej
60 g olvasztott vaj
2 tojássárgája
vaníliakivonat v. Bourbon vanília (fél csomag)
80 g cukor
500g liszt
fahéj
csipet só
citromhéj, narancshéj
Tetejére:
1 db tojás
szeletelt pisztácia
A narancshéjat, citromhéjat elkeverem a cukorral, hogy a cukor átvegye az illóolajokat. A kovászt elkeverem a tejben, majd hozzáadom a lisztet, a cukrot és a tojást valamint a vaníliát, és összedagasztom. Utoljára adom hozzá a sót, végül pedig ezt követi a vaj részletekben.  Tálba teszem, letakarom 1 órán keresztül pihentetem, majd 45 percenként meghajtogatom. A harmadik hajtogatás után még 45 percig pihentetem.A tésztát annyi egyenlő részre osztom, ahány szálból fonom, és gombócokká felgömbölyítem. Kb. félóráig letakarva pihentetem, majd szálakat sodrok belőle. A végén picit meglisztezem a szálakat, hogy ne tapadjanak egymásra.
Megfonom a kalácsot, majd sütőpapírra helyezve, lekenem tojással. Másfél óráig kelesztem meleg helyen, majd félórán át bemelegítem 220 fokra a sütőt, és lekenem újra a fonatot. 15 percig ezen a hőfokon sütöm, majd leveszem a sütőt 195-200 fokra, és addig sütöm, amíg aranybarnára nem sül. Nem sütöm túl sötétre, mert kérget kap.