2025. március 4., kedd

Gnocchi alla sorrentina


Hozzávalók: 

1 kg burgonya

300 g liszt

1 közepes tojás

1/2 teáskanál finom só

Szósz:

ízlés szerint olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

400 g hámozott, egész paradicsom

5-6 db friss bazsalikomlevél

Fehérborecet

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

Sajtok:

250 g mozzarella

ízlés szerint kemény sajt reszelve (parmigiano reggiano, grana padano)

Kezdem a burgonyával a gnocchi elkészítését: előkészítés után 30-40 percig főzöm héjában a burgonyát.

Elkészítem a szószt: egy serpenyőbe öntök olajat, egy egész hámozott fokhagymagerezdet és néhány koktélparadicsomot pirítom, majd hozzáöntöm a paradicsompürét, sót ízlés szerint. Ízesítem a bazsalikom levelekkel, majd lefedem, és közepes-alacsony lángon kb 30 percig főzöm. Ha kész a burgonya, jól leszűröm, pépesítem. Ezután átszitálom a lisztet egy deszkára, a még forró burgonyát ráteszem a lisztre, majd a tojás jön, összegyúrom.

Eltávolítom a fokhagymát a szószból, egy pici mártást visszatartok. A gnocchit összekeverem a mártással.  Egy tepsi aljára öntöm a visszatartott szószt, majd meglocsolom egy csepp olajjal. Ráöntöm egy első réteg gnocchit, arra a fél mozzarellát,  és megszórom parmezánnal. Majd újabb réteg jön, tetején mozzarella és parmezán, majd a gnocchit előmelegített sütőben, 250°-on (grill üzemmódban, ha van) 5 percig sütöm. 

Nincsenek megjegyzések: