2025. január 8., szerda

Eperlekvár


Hozzávalók: 

1 kg eper

200 g cukor

6 g pektin 

1 kk.citromsav  v. friss citrom 

Először az epret jól megmosom, és lecsumázom. Megmérem a tiszta súlyát, és felteszem a cukornak majdnem az egészével főni. Egy nagyon keveset kinn hagyok, hogy elkeverhessem benne a pektint, és a citromsavat. Ha felforr, botmixerrel egy nagyon kicsit turmixolom, de csak úgy, hogy azért maradjanak benne nagyobb (egész) szemek is,, majd hozzáöntöm a pektinnel elkevert cukrot, és még további pár percig főzöm. Az esetleges habot szűrőkanállal leszedem. A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott, csírátlanított lekvárosüvegekbe töltöm, azonnal lezárom, és fejre állítom. 

Az üvegek fertőtlenítése: elmosogatom őket, a sütőt előmelegítem 100-110 fokosra. A rácsra sütőpapírt terítek, erre sorakoztatom az üvegeket, és bent hagyom minimum 20 percig szaunázni őket.



Nincsenek megjegyzések: