2025. április 3., csütörtök

Narancsos-csokis kalács


Hozzávalók:
500 g liszt
280 g tej
60 g olvasztott vaj
80 g cukor
2 db tojássárgája
 csipet só
25 g friss élesztő, v. egy csomag szárított
1 narancs kandírozott narancs csokoládé
A kenéshez: 1 db tojás 1 ek tej
A dagasztógépbe teszem az összes hozzávalót, először a folyékonyakat, a tejet, tojást, élesztőt lassan összekeverem. Beleteszem a lisztet, a cukrot. A cukrot korábban összekevertem a narancshéjjal, hogy átvegye az aromáját. Bekerül a tálba a só, a vajat pedig akkor adom hozzá, amikor már nagyjából összekevertem a tésztát. Begyorsítom a gépet, 4-5 percig dagasztom. A végén teszem bele a csokoládét és a narancsot. Dagasztás után letakarom a tálat és hagyom 45 percig kelni.A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, a tésztát annyi egyforma darabra osztom, ahány ágból szeretném megfonni a kalácsot. Egyesével gömbölyítem őket, kis cipókat formálok. Letakarom, és hagyom 15 percig pihenni. A pihentetett gombócokat hosszú hurkává sodrom, és megfonom. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, lekenem felvert tojással, és ismét hagyom duplájára kelni, amíg a sütő melegszik. Végül újra lekenem felvert tojással és 190 fokos sütőben aranybarnára pirítom.

Nincsenek megjegyzések: