2025. április 13., vasárnap

Mákos babka


Hozzávalók a tésztához:
250 g tej
60 g olvasztott vaj
2 db tojássárgája
2,5 dkg élesztő (v. egy tasak porélesztő)
80 g cukor
500g liszt
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
200 g tej
120 g cukor
Kb. 3-5 ek levendulás eperlekvár
200 g mák
A sziruphoz:
10 dkg cukor
1 dl víz
Az élesztőt langyos tejben megfuttatom egy kis cukorral és liszttel, majd az összes többi hozzávalóval együtt megdagasztom gépben. A tésztát ezután 35 percig pihentetem, majd kiveszem, felgombócozom és hagyom pihenni, amíg megcsinálom a tölteléket. A töltelék hozzávalóit melegítjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 30 x 25 cm-es nagyságra kinyújtjuk. Megkenjük a mákos töltelékkel és szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk és a vágott felét felülre fordítva összecsavarjuk a két szálat. Egy sütőpapírral bélelt 25 cm hosszú vekniformába emeljük és fóliával lefedve kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aranybarnára sütjük a kalácsot. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg sziruppá sűrűsödik . Ezzel alaposan kenjünk meg a babka tetejét és csak kihűlés után szeleteljük. 

Nincsenek megjegyzések: