Hozzávalók:
300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
50 dkg liszt
Pizzaszósz:
400 hámozott paradicsomkonzerv v. 4 nagy paradicsom
bazsalikom
mozzarella, parmezán
só
bors
olaj
Első lépés hogy a mozzarellát kiveszem a vízből.
A kézmeleg vízben elkeverem a cukrot és az olívaolajat, és belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. Összedagasztom a liszttel.
Addig előkészítem a szószt: a paradicsomot összenyomom (a fél adag tésztához elég fél paradicsomszósz, én több adagban beteszem a fagyasztóba). Szétterítem, meglocsolom egy-két evőkanál extra szűz olívaolajjal, és ráfektetem a szeletelt mozzarella sajtot. 250 fokon sütöm a pizzát, kb. 12 percig. Alulra teszem először a pizzát, kb. 9 perc után, miután a sajt megolvadt, felteszem felülre és ott pirítom 3 percig. Amikor kijön a sütőből, megszórom pici reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal.
Pizzatészta kovásszal: 40 g kovász 250 g pizzaliszt 175 g víz 7,5 g só 10 g extraszűz olivaolaj olaj a tálba Az anyakovászból elveszek 10 g-ot, és megetetem 15 g vízzel, és 15 g liszttel, és 6-8 órát pihentetem. A dagasztóüstbe teszem a lisztet, a kovászt, és a vizet, és 20 percig pihentem. Hozzáadom a sót, és az utolsó két percben az olivaolajat is. A tésztát tálba teszem, és 30 perc után áthajtogatom. Ezt még kétszer megismétlem, majd az utolsó hajtogatás után még hagyom 30 percig pihenni a tésztát. Asztalra borítom, majd 2 egyenlő részre osztom, és gombócokat formázok belőlük. Hűtőbe teszem őket (egy jól záródó dobozban), és pihentetem egy napot, esetleg kettőt.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése