Hozzávalók:
A blundel tésztához:
500 g liszt
250 g vaj
2,5 dl langyos tej
50 g cukor
só
1 db tojás sárgája
vaníliarúd kikapart belseje
Töltelék:
50 dkg túró
2 csapott ek. búzadara
4 ek. cukor
vaníliakivonat v. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás sárgája
2 tojásfehérje kemény habbá verve
A 250 g vajból, 100 g lisztből vajalapot gyúrok, éppen csak simára dolgozom a liszttel. Ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki.. Leveszem a 20 %-át, azaz 70 grammot és félreteszem. A többi vajból négyzet alakot formázok, és hűtőbe teszem kb. félórára.
A dagasztótálban elkeverem az élesztőt a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a 400 g liszttel, a vajjal és a sóval simára gyúrom a tésztát. Gömböt formázok a tésztából, egy keresztet vágok a tetejébe és letakarva pihen 20 percet, majd jön a hajtogatás. A tészta közepét kissé vastagabbra hagyom, négy irányban pedig nyújtom a tésztát, mint egy kis virágot. Középre teszem a megdermedt vajalapot, és becsomagolom a tésztába. Itt arra kell vigyázni, hogy a vaj teljesen el legyen takarva. Széltében nyújtom a tésztát. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát három egyenlő részre jelölöm, és két oldalról hajtom egymásra. Az így kapott három réteget elforgatom 90 fokban és ismét nyújtom hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét elfordítom 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihen. A hűtőből kivéve ismét nyújtás következik, de most csak egy szimpla hajtás, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
Töltelék: A túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.
A tésztát kinyújtom, és négyzetekre vágom. Vízzel kenem meg a felületét. A kis négyzetek közepére helyezek dió nagyságú túrótölteléket, majd borítékként összehajtom
200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel. Kisütés után, még forrón, érdemes megkenegetni egy kis cukrozott tejjel.
Töltelék: A túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.
A tésztát kinyújtom, és négyzetekre vágom. Vízzel kenem meg a felületét. A kis négyzetek közepére helyezek dió nagyságú túrótölteléket, majd borítékként összehajtom
200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel. Kisütés után, még forrón, érdemes megkenegetni egy kis cukrozott tejjel.
