2025. május 15., csütörtök

Túrógombóc

Hozzávalók: 

2 tojás
1 zacskó Bourbon vaníliáscukor v. vaníliakivonat 
50 dkg túró
1 citrom
1 késhegynyi szódabikarbóna
4-5 evőkanál búzadara
citromhéj (elhagyható)
tejföl
zsemlemorzsa
kardamom

A 2 tojás sárgáját habosra keverem egy csipetnyi sóval, a vaníliáscukorral, a túróval. Egy citrom héját belereszelem. Hozzáadom a búzadarát, elkeverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem a szódabikarbónával, és óvatosan hozzákeverem a túrós masszához. Beleteszem a fűszert. Ha esetleg folyós lenne, adok hozzá még 1 evőkanálnyi darát. Közben megpirítok egy halomnyi morzsát szép aranybarnára. Felrakok egy nagyobb fazékban vizet forralni egy kis sóval. Ha már forr, akkor hidegvizes kézzel a túrós masszából gombócokat formázok, és beledobom a forró vízbe. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz színére. Meghempergetem a pirított morzsában.

Édes tejföllel, esetleg málnalekvárral tálalom.