2025. május 17., szombat

Kakaós kovászos csiga


Hozzávalók:
Sütés előtt 6-8 órával kemény kovászt készítek:
75g édes kovász (az anyakovászból kiveszek 20 g-ot, és megetetem 40 g liszttel, 20 g tejjel, és fél evőkanálnyi mézet adok hozzá)
250 g liszt BL55
140 g tej
30 g vaj
40 g cukor
1 tojássárgája

A kovászt elkeverem a tejben, majd hozzáadom a lisztet, a cukrot és a tojást valamint a többi hozzávalót, és összedagasztom. Utoljára adom hozzá a sót, végül pedig ezt követi a vaj. Tálba teszem, és egy órán keresztül pihentetem. Az asztalra borítva a sodrófa segítségével kb 30 x 40cm-re nyújtom, és meghajtogatom. Visszateszem a tálba, és 60 percig pihentem Ismét kinyújtom, meghajtogatom, és visszateszem átfordítva a tálba.
Ezt követően 90 percet pihentetem. Liszttel finoman meghintem a deszkát és a tésztából téglalapot nyújtok.
Rászórom a tölteléket:
30 g puha, szobahőmérsékletű vaj
40 g porcukor
25 g kakaópor
Megkenem olvasztott vajjal, és egyenletesen meghintem a kakaóporral. Olvasztott vajjal lespriccelem, majd vízzel is. Lentről és fentről a közepéig feltekerem, majd átfordítom, darabokra vágom.
Sütőpapírral borított tepsire rakom. 
Meleg helyen 2 órát kelesztem.
A sütőt alsó-felső sütési módra állítom, és 230 fokra fűtöttük. Amint elérte a kívánt hőfokot a tepsit a sütőbe rakom, és azonnal csökkentem a hőfokot 215 fokra. 15 perc sütés után, bekapcsolom a légkeverést, és 200 fokon további 4 percet sütöm.

Nincsenek megjegyzések: