2025. augusztus 20., szerda

Kávés macaron

Hozzávalók: 

Cukorszirupos változat: 

150 g mandulaliszt 

150 g porcukor

Tojásfehérje: 

55 g tojásfehérje

késhegynyi ételfesték

Cukorszirup: 

150 g kristálycukor

50 g víz

Tojásfehérje hab: 

55 g tojásfehérje

15 g kristálycukor

Ganache: 

200 g étcsokoládé

200 g tejszín

1 tk instant kávé (ízlés szerint, mehet bele több is)

kávélikőr

csipet só

A mandulalisztet és az egyik adag porcukrot kimérem, átdarálom, átszitálom. Az egyik adag tojásfehérjét alaposan elkeverem az ételfestékkel.A kristálycukrot és a vizet egy kisebb lábosba öntöm. Ebből cukorszirupot készítek, amelyet 118℃ fokig kell hevíteni. Amikor a szirup 108℃ fokos, elkezdem felverni a robotgéppel másik adag tojásfehérjét, és a cukrot. Amikor a cukorszirup elérte a 118℃ fokot, lassan a felvert tojáshabhoz adom. Addig verem a robotgéppel, amíg a massza ki nem hűlt.A mandulás-porcukros masszához hozzáadagolom a megszínezett tojásfehérjét, és a felvert tojáshabot. Ezután habzsákba töltöm a keveréket. A habzsákot teljesen függőlegesen tartva, kb. 50 forintos érme nagyságú köröket nyomunk a szilikon lapra, kb. 2 cm-es távolságra egymástól. Párszor odacsapom a munkalaphoz, hogy a buborékok eltávozzanak. A macaronokat 1-2 óráig állni hagyom. A sütőt előmelegítem 135℃ fokra, légkeverésre. 13-15 percig sütöm (sütőfüggő). 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák. Ha kihűltek, megtöltöm a ganache-sal.


Nincsenek megjegyzések: